Årets Læreplads

Carl Hansen & Søn er Årets Læreplads 2023

Nyhed

I dag er møbelvirksomheden Carl Hansen & Søn blevet kåret som Årets Læreplads 2023. Kåringen fandt sted i København, hvor virksomheden fik overrakt prisen for deres oplæringsindsats. Det var møbelsnedkerlærlingene Asbjørn Glargard og Julie Gjern, som sammen havde indstillet lærepladsen til prisen.

Igen i år hylder Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier gode lærepladser for deres vigtige indsats med at oplære elever og lærlinge med uddelingen af prisen Årets Læreplads. Prisen er blevet uddelt siden 1999 til virksomheder, der fagligt, socialt, kollegialt og ledelsesmæssigt har udmærket sig i samarbejdet med deres lærling eller elev. 

Carl Hansen & Søn skilte sig ud blandt de 405 virksomheder, der var indstillet, med deres veltilrettelagte uddannelsesforløb med alsidige opgaver og fokus på håndværkets traditioner. 

Juryens afgørelse

Af Asbjørn og Julies indstilling fremgik det tydeligt, at Carl Hansen & Søn er et sted, hvor godt kollegialt fællesskab og ’fagligt nørderi’ er i højsædet. De tilbyder en samlet, veltilrettelagt pakke af læringsmuligheder og et lærlingefællesskab, som i høj grad imponerede juryen. Juryen, bestående af Anne Fløe, Morten Ørnsholt, Kasper Munk Rasmussen og Lucas Westphal, har i forening udpeget Carl Hansen & Søn som vinder med begrundelsen:

”Lærepladsens fokus på de faglige traditioner og tid til fordybelse er ikke noget, man bare har. Det er noget man prioriterer. At skabe den gode faglige progression, indgyde selvtillid, tro på egne evner og faglig stolthed i sine lærlinge - og ikke mindst sikre, at de hver dag går glade på arbejde, det beskriver en læreplads, som lykkes og i den grad fortjener at blive hædret med netop denne pris.” 

Jurymedlem Lucas Westphal, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, overrakte prisen med ordene: 

”Carl Hansen & Søn lykkes med at være en læreplads, som formår at få læring, arbejde, fællesskab og venskab til at gå op i højere enhed. Lærepladsen støtter, motiverer og viser, at de tror på deres lærlinge. Asbjørn og Julies indstilling emmer af faglig stolthed og det fortjener deres læreplads en stor del af æren for.” 

Prisen er vigtig

Morten Emborg, formand for erhvervsuddannelsesudvalget i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, gav ved kåringseventet baggrunden for uddelingen af prisen og satte ord på vigtigheden af, at vi hylder de gode lærepladser. 

”Prisen Årets Læreplads hylder og uddeles til virksomheder for deres rolle i at uddanne fremtidens faglærte talenter. Uden gode lærepladser ville elever og lærlinge ikke få den kvalitet uddannelse, som de gør i dag. Virksomhederne løfter en essentiel samfundsopgave og viser samtidigt, hvad en erhvervsuddannelse kan give unge mennesker. Virksomhederne fortjener anerkendelse for den opgave. Derfor er prisen vigtig. Politisk er der fokus på, at flere skal få lyst til at vælge en erhvervsuddannelse og i det har det stor betydning at få de positive historier om gode lærepladser frem i lyset,” sagde Morten Emborg ved kåringen.

Et kæmpe skulderklap til OJ Electronics og Færdselsstyrelsen

De to øvrige finalister til Årets Læreplads var OJ Electronics og Færdselsstyrelsen. 

OJ Electronics blev indstillet af Jonas la Cour Westergaard, der er i lære som lager- og logistikoperatør. Jonas’ indstilling viser tydeligt, at virksomheden formår at skabe de helt rette rammer for både faglig og personlig udvikling. Jonas oplever, at lærepladsen virkelig værdsætter hans kompetencer og ham som menneske, hvilket må siges at være en finaleplads værdigt. 

Louise Løvgreen Ditlevsen, Annette Pedersen og Mille Koldborg Pedersens er alle tre kontorelever med speciale i offentlig adm., og havde indstillet deres læreplads Færdselsstyrelsen. Lærepladsen lykkes med at sikre en god oplæring gennem individuelt tilrettelagte forløb, tydelige forventninger og en åben kultur. Kollegerne giver eleverne en stærk følelse af ikke ’bare’ at være elever, men del af et stærkt, professionelt fællesskab. Derfor er det velfortjent, at Færdselsstyrelsen er runner-up til prisen som Årets Læreplads.

Kontakt

Mette Bryde Nielsen

Mette Bryde Nielsen

Kommunikationskonsulent