Lokale kåringer i fuld gang

Hele november kårer landets erhvervsskoler deres kandidater til den nationale kåring af Årets Læreplads 2019.

I Odense holdt Tietgen et stort arrangement for alle de nominerede virksomheder indenfor det merkantile område på Fyn. 47 virksomheder var inviteret og 40 af dem var mødt op sammen med de elever, der havde indstillet dem, ved den festlige fejring i Storms Pakhus onsdag den 20. november.

Historien bag Årets Læreplads

Årets Læreplads blev første gang kåret i 1999. De tekniske skoler havde i nogle år haft en ”teknisk skoledag” med en form for åbent hus for at tiltrække nye elever.

Fokus på erhvervsuddannelser

Startskuddet til Årets Læreplads blev affyret i 1999, da man indgik en aftale med reklamemanden Morten Jersild, som på det tidspunkt var højprofileret i sin branche, om at gennemføre en stor event for at synliggøre de tekniske uddannelser.

For at skabe opmærksomhed og medieinteresse arrangerede Morten Jersild, at flere helikoptere skulle lande på forskellige tekniske skoler samtidig, men på grund af dårligt vejr gik denne event delvis i vasken.

En anden event samme år var en stor konference i Landstingsalen på Christiansborg om erhvervsuddannelsernes udvikling. Det var umiddelbart før reform 2000. Samme år modtog de danske erhvervsuddannelser Bertelsmann-prisen (”den tyske Nobelpris”) som verdens bedste erhvervsuddannelser, kåret af internationale eksperter.

Faglært kunst

Fra starten besluttede man, at præmierne til de regionale og efterfølgende landsdækkende vindere skulle være et stykke kunst udført af en kunstner, som havde en faglært baggrund. Den første kunstner var Leif Sylvester Petersen.

Den nuværende statuette, som uddeles som præmie, er udført af Jane Marion Nielsen, der er kleinsmed.

Drengene roser deres lærepladser

I 2016 foretog Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier en analyse af tallene bag Årets Læreplads. Analysen viste blandt andet, at drengene er i klart overtal, når det kommer til at fremhæve deres lærepladser og at flest jyder indstiller deres lærepladser. 

Se hele notatet her

Eller læs mere under Spot på Uddannelse  

 

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne | Ny Vestergade 17, 2. sal | 1471 København K | Tlf.: 333 77 888 | info@remove-this.deg.dk