Årets Innovative Læreplads

Vinder 2020

Vinderen af Årets Innovative Læreplads 2020 er Dansk Plejeteknik.

Den 22-årige datateknikerelev Kevin Frost Andersen introducerede sin læreplads Dansk Plejeteknik for 3D-printere, så servicevirksomheden bedre kunne efterkomme kundernes forespørgsler på reservedele til hjælpemidler i sundhedssektoren. Lærepladsen støttede Kevin Frost Andersen i at udvikle hans gode idé, og for den opbakning er Dansk Plejeteknik nu nomineret til prisen Årets Innovative Læreplads.

En gang tog det op til flere måneder, fra en kunde efterspurgte et produkt, til det blev sat i produktion hos servicefirmaet Dansk Plejeteknik. I dag tager den proces ofte kun få dage med hjælp fra et par nyindkøbte 3D-printere. Den innovative og realiserbare idé opstod hos datateknikereleven Kevin Frost Andersen under sin læretid hos Dansk Plejeteknik, som støttede ham i at gøre idé til virkelighed ved at give frirum, sparring og de nødvendige ressourcer. For den opbakning har Kevin Frost Andersen indstillet sin læreplads til prisen Årets Innovative Læreplads, og Dansk Plejeteknik er nu en af de tre finalister, der kan løbe med den nationale hæderstitel.

Idéen opstod, efter at den unge datateknikerelev oplevede, at der var mange projekter, som hans læreplads gerne ville, men som var svære at sætte i produktion.

”Jeg så de her 3D-printere, som var en nem måde at lave et enkelt produkt på og se, om det virkede, før vi gik videre. Så jeg introducerede idéen, og vi startede med at bestille en 3Dprinter, som jeg fik lov at nørkle med. Det gik meget godt, så vi købte lidt mere ind, og nu er vi klar til at bruge det som et værktøj i virksomheden,” siger Kevin Frost Andersen, der er i lære som datamatikerelev hos Dansk Plejeteknik frem til 2023 og uddanner sig på ZBC.

For Dansk Plejeteknik har det været en god investering at facilitere de optimale rammer for Kevin Frost Andersen til at arbejde videre med idéen, der har vist sig at være særdeles værdifuld for både forretningen, kunderne og medarbejderne.

”Med 3D-printerne kan vi nu lave specielle værktøjer og prototyper, når vi får en kundeforespørgsel, ligesom vi kan handle langt hurtigere, fordi vi kan udvikle tingene her i huset uden at skulle have fat i eksterne virksomheder som f.eks. tekniske tegnere. Så fra et forretningsperspektiv er det en rigtig god idé, men det er også enormt sjovt at arbejde med, og det er mit indtryk at de øvrige medarbejdere er ret interesserede i 3D-printerne,” siger Niels Mads Nielsen, direktør hos Dansk Plejeteknik.

Udvikling af virksomheden

Med 3D-printerne har Kevin Frost Andersenværet med til at udvikle forretningen, fordi de nu kan fremstille egne specialværktøjer, komponenter, som ikke længere produceres, og prototyper, der kan testes, før de sættes i produktion.

”Vi er en mindre virksomhed med en innovativ ånd, og vi prøver at gøre noget af det, som de store virksomheder måske ikke helt kan, og det er at skabe nogle helt specielle løsninger for vores kunder. Hvis der er noget, der ikke lige fungerer for en enkelt kunde, så kan vi faktisk hjælpe dem, uden vi altid behøver at tænke på masseproduktion,” siger Britt Andersen, der er koordinator for det nyoprettede team Viden & Udvikling hos Dansk Plejeteknik. Den store succes med 3D-printerne har nemlig også betydet, at innovation er blevet sat i system rent organisatorisk, så der nu er et særskilt udviklingsteam, der varetager alle udviklingsopgaver.

”Det har været enormt interessant og lærerigt at få øjnene op for nye tiltag med Kevin. Teknik er en del af vores DNA og sågar vores virksomhedsnavn, så det med at se på nye teknologier er ikke uvant, men at få indkøbt og implementeret den første 3D-printer er alligevel et skridt at tage, og der har Kevin spillet en vigtig rolle. Vi har fået en tro på at starte op med ny teknologi – det er det, vi skal leve af på både den korte og lange bane,” siger Niels Mads Nielsen.

Kevin Frost Andersen står allerede bag flere produkter, som er godkendt efter alle lovkrav, blandt andet et værktøj til at montere metallåse på de senge, som man bruger ude i kommunerne.

Når eleven bliver en værdifuld medspiller

Selvom man er elev i lære, kan man sagtens byde ind med innovative ideer, der skaberværdi for arbejdspladsen og kollegaerne. Det er Kevin Frost Andersen et levende bevis på.

”Kevin er enormt interessant, fordi han kommer med meget viden om mange ting, og det er en gave for os. Kevin bringer ikke kun idéerne på banen, han kan også få os derhen. Han har blik for, hvilken virksomhed og forretning han er i,” siger Niels Mads Nielsen.

Og rådet til andre virksomheder, der har elever i lære, er ganske klart fra Dansk Plejeteknik:

”Lad være med at sige nej, for der kan være interessante perspektiver og forretningsområder i de ting, eleverne kommer med. Hvis jeg f.eks. er lidt hurtigt til at sige nej de første to gange, så kommer eleven nok ikke tredje gang. Så det kræver, at man siger lidt mere ja end nej. Som læreplads skal man se sine elever som en medspiller og ikke som en byrde,” slutter Niels Mads Nielsen.

For Kevin Frost Andersen har det været en positiv oplevelse at kunne få lov til at eksekvere på sin egen ide.

”Det har været sjovt at bygge noget op helt fra bunden og prøve noget nyt, i forhold til hvad man normalt ville. Det føles fedt, at det skaber værdi for min arbejdsplads, ja os alle, for vi kan bruge de til noget,” siger Kevin Frost Andersen.

Kontakt

Årets Innovative Læreplads pris, logo fonden for entreprenørskab

Beate Laubel Boysen

Projektleder