Maxi Zoo

Maxi Zoo er nomineret til Årets Innovative Læreplads for forsøg med at sælge hundefoder i løsvægt

Årets Innovative Læreplads

Salgsassistent Melinda Hansen indstillede sin læreplads Maxi Zoo til ”Årets Innovative Læreplads 2023”, efter at hun oplevede massiv opbakning til et forsøg om at sælge hundefoder i løsvægt.

Idéen om at lade hundeejere kombinere smagsvarianter, typer og mængder af foder som en form for bland-selv-slik, opstod ud af det blå, da Melinda talte om mulige fagprøveidéer med sine medstuderende. Jo mere hun tænkte over idéen, des bedre blev den.

26-årige Melinda var elev i dyreforretningen Maxi Zoo i Hjørring og siden i afdelingen i Brønderslev. Da hun havde afsluttet sin uddannelse som salgsassistent på Aarhus Bussiness College, blev hun ansat som butikschef.

- Jeg er sådan en målrettet, konkurrencepræget type, som kan blive grebet af en stemning, så jeg ringede til min distriktschef Marie og sagde, at jeg havde fået en sindssyg idé. Marie er god til at slå koldt vand i blodet, siger hun.

"Det er fremtiden"

Distriktschef Marie Olsen var med på idéen og sagde, at hvis Melinda kunne få indkøbschefen Brian fra hovedkontoret med på idéen, så havde hun også hendes ”go”. Det var ham, der skulle lave nye varenumre og andre administrative tiltag, før projektet kunne realiseres.

- Han sagde med det samme: ”Jeg tror på det. Jeg tror, det er fremtiden. Vi gør det!” Og så var projektet sat i søen. Jeg lavede en business case og aftalte med Brian, at min 14 dages forsøgsperiode godt måtte gå i minus, for overskuddet ville komme senere. Men faktisk kom det langt før forventet, fortæller Melinda.

Projektet blev sat i værk med et fokus på årets fagprøvetema ”bæredygtighed”. Emballageforbruget var et af fokuspunkterne, og da de fem kolleger i Brønderslev var oplært, kunne byens hundeejere komme med en spand og vælge den type foder, de havde lyst til. Der var både foder til hvalpe og voksne hunde, og havde man bare brug for lidt godbidder til gåturene, kunne man købe en lille papirspose med godter

- Ønsket var at give kunderne mere medbestemmelse, så de ikke var tvunget til at købe 1, 4 eller 12 kilo. Men det bedste var, at vi ganske automatisk kom i dialog med vores kunder. Overskuddet kom langt før forventet, og vi oplevede en betydelig vækst i salget, siger hun

Elsker ambitiøse elever

Også for distriktschef Marie Olsen var Melindas projekt en kæmpe gevinst.

- Jeg elsker, at elever har høje ambitioner – at de er så passionerede. Jeg måtte lige teste, om hun nu var mentalt klar til at give så meget af sig selv, for det var hende, der var motoren. Vi andre kunne bare støtte og hjælpe. Det var hun, siger distriktschefen og fortsætter.

- Som virksomhed ser vi også på konceptet i et lidt større perspektiv. Vi vil gerne være med til at spare på plastikken og gøre det mere bæredygtigt at holde kæledyr. Men vi ser også på, om konceptet kan bruges andre steder. Det kunne f.eks. være til kattegrus, siger hun.

Alle skal turde

For Marie Olsen og Maxi Zoo betyder det ikke noget, om den gode idé kommer fra en direktør eller en elev.

- På den måde har vi en meget flad struktur. Alle kan komme til bordet, og vi vil gerne skabe rum til, at alle tør komme derhen. Ofte er det eleverne, der taler mest med kunderne, så dem lytter vi meget til, siger hun.

Det genkender Melinda.

- Jeg er kun blevet mødt med positive ting. Uanset om det var lokalt eller på hovedkontoret, fik jeg hjælp og blev mødt med et smil.

Projektet kørte i halvanden måned med 14 dages fokustal. Forinden havde Melinda lavet salgstræning for kollegerne. Virksomheden vil nu undersøge, om der er basis for at udbrede konceptet til alle 70 butikker. Det kræver aftaler med grossister og kædens internationale hovedkontor, som bliver næste skridt i den mulige udrulning af bland-selv-slik til hundene.

Kontakt

Årets Innovative Læreplads pris, logo fonden for entreprenørskab

Beate Laubel Boysen

Projektleder