Historien bag Årets Læreplads

Årets Læreplads blev første gang kåret i 1999. De tekniske skoler havde i nogle år haft en ”teknisk skoledag” med en form for åbent hus for at tiltrække nye elever.

Fokus på erhvervsuddannelser

Startskuddet til Årets Læreplads blev affyret i 1999, da man indgik en aftale med reklamemanden Morten Jersild, som på det tidspunkt var højprofileret i sin branche, om at gennemføre en stor event for at synliggøre de tekniske uddannelser.

For at skabe opmærksomhed og medieinteresse arrangerede Morten Jersild, at flere helikoptere skulle lande på forskellige tekniske skoler samtidig, men på grund af dårligt vejr gik denne event delvis i vasken.

En anden event samme år var en stor konference i Landstingsalen på Christiansborg om erhvervsuddannelsernes udvikling. Det var umiddelbart før reform 2000. Samme år modtog de danske erhvervsuddannelser Bertelsmann-prisen (”den tyske Nobelpris”) som verdens bedste erhvervsuddannelser, kåret af internationale eksperter.

Faglært kunst

Fra starten besluttede man, at præmierne til de regionale og efterfølgende landsdækkende vindere skulle være et stykke kunst udført af en kunstner, som havde en faglært baggrund. Den første kunstner var Leif Sylvester Petersen.

Den nuværende statuette, som uddeles som præmie, er udført af Jane Marion Nielsen, der er kleinsmed.

Se vinderne fra 2015 med den flotte statuette her.

Indstilling af virksomheder åbner om

Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Det er positivt, at lidt flere elever har valgt en erhvervsuddannelse, men der er stadig brug for en indsats i folkeskolen.

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne | Ny Vestergade 17, 2. sal | 1471 København K | Tlf.: 333 77 888 | info@remove-this.deg.dk